The Museum of Modern Art, New York. Galerie Foto

The Museum of Modern Art (Muzeul de Artă Modernă), cunoscut sub acronimul MoMA, este un muzeu de artă modernă și contemporană din New York City, SUA. Acesta a fost fondat în 1929 de către Abby Aldrich Rockefeller, Lillie P. Bliss și Mary Quinn Sullivan, cu scopul de a expune și de a promova arta modernă și contemporană.

Muzeul MoMA este situat în Midtown Manhattan, pe strada 53, între calea ferată și strada cinci, în apropierea faimoasei Catedrale Sfântul Patrick și a cartierului comercial Fifth Avenue. Clădirea principală a muzeului a fost proiectată de arhitectul Philip Johnson și a fost inaugurată în 1939. În prezent, MoMA are mai multe clădiri în întreaga lume, printre care și MoMA PS1 din Long Island City, New York.

Muzeul MoMA este renumit pentru colecțiile sale vaste și diverse de artă modernă și contemporană, care cuprind lucrări semnificative din diferite perioade și regiuni ale lumii. Colecțiile sale includ peste 200.000 de lucrări de artă, inclusiv picturi, sculpturi, desene, gravuri, fotografii, filme și alte media.

Printre cele mai faimoase lucrări din colecțiile MoMA se numără „Noaptea stelelor” de Vincent van Gogh, „Paharul de absint” de Edgar Degas, „Campbell’s Soup Cans” de Andy Warhol, „Fântâna” de Marcel Duchamp și „The Persistence of Memory” de Salvador Dalí.

Muzeul MoMA este, de asemenea, cunoscut pentru programele sale educaționale și culturale, care includ expoziții temporare, proiecții de film, conferințe, ateliere și evenimente publice.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.