Mănăstirea Șoldana, Iași, România
Mănăstirea Șoldana, situată în satul Buhăieni, comuna Andrieșeni, județul Iași, este un lăcaș de cult ortodox cu o istorie impresionantă. Ridicată în anul 1828 (conform altor surse, în 1850) pe temelia unei vechi capele a familiei boierești Floroaia, mănăstirea poartă hramul Sfinților Împărați Constantin și Elena.
După ce a suferit distrugeri în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost restaurată și resfințită în 1948 de către Patriarhul Teoctist, pe atunci exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iașilor . În 1961, regimul comunist a închis schitul, iar viețuitorii au fost alungați. Cu toate acestea, protosinghelul Ghenadie Aivănesei a continuat să întrețină biserica până la trecerea sa la cele veșnice în 1987.
În 1992, la inițiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, schitul a fost redeschis cu o mică obște de monahi trimiși de la Mănăstirea Cozancea . Între 2005 și 2014, mănăstirea a trecut printr-un amplu proces de renovare și consolidare, incluzând refacerea acoperișului, pictarea bisericii și construirea unei catapetesme noi din stejar sculptat.
Astăzi, Mănăstirea Șoldana este un loc de reculegere și spiritualitate, atrăgând credincioși și pelerini din întreaga țară.