Mănăstirea Piatra Sfântă, Iași, România

Mănăstirea Piatra Sfântă, situată în satul Pietrăria, comuna Bârnova, județul Iași, este un așezământ monahal cu o istorie de peste 300 de ani. Întemeiată în 1721 de filantropul Dimitrie Bosie, care a donat terenul pentru îngroparea victimelor ciumei, mănăstirea a fost inițial cunoscută sub numele de Schitul Sihăstria. În 1732, domnitorul Grigore al II-lea Ghica a sprijinit construirea unei biserici din piatră și lemn, finalizată în 1734. Ulterior, în 1754, fiul său, Matei Ghica, a reconstruit biserica integral din piatră, sub hramul „Adormirea Maicii Domnului”.

În 1761, schitul a fost transformat într-un lazaret pentru bolnavii de ciumă, sub supravegherea Mănăstirii „Sf. Spiridon” din Iași. După o perioadă de declin, în 1990, viața monahală a fost reluată, iar în 1998, mitropolitul Daniel Ciobotea a redenumit așezământul în Mănăstirea Piatra Sfântă, datorită apropierii de zona Pietrărie.

În prezent, mănăstirea adăpostește două biserici: cea veche, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, și cea nouă, cu hramurile „Nașterea Maicii Domnului” și „Sfântul Iacob Putneanul”, sfințită în 2022 și construită în stil ștefanian.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.