Mănăstirea Piatra Sfântă, Iași, România
Mănăstirea Piatra Sfântă, situată în satul Pietrăria, comuna Bârnova, județul Iași, este un așezământ monahal cu o istorie de peste 300 de ani. Întemeiată în 1721 de filantropul Dimitrie Bosie, care a donat terenul pentru îngroparea victimelor ciumei, mănăstirea a fost inițial cunoscută sub numele de Schitul Sihăstria. În 1732, domnitorul Grigore al II-lea Ghica a sprijinit construirea unei biserici din piatră și lemn, finalizată în 1734. Ulterior, în 1754, fiul său, Matei Ghica, a reconstruit biserica integral din piatră, sub hramul „Adormirea Maicii Domnului”.
În 1761, schitul a fost transformat într-un lazaret pentru bolnavii de ciumă, sub supravegherea Mănăstirii „Sf. Spiridon” din Iași. După o perioadă de declin, în 1990, viața monahală a fost reluată, iar în 1998, mitropolitul Daniel Ciobotea a redenumit așezământul în Mănăstirea Piatra Sfântă, datorită apropierii de zona Pietrărie.
În prezent, mănăstirea adăpostește două biserici: cea veche, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, și cea nouă, cu hramurile „Nașterea Maicii Domnului” și „Sfântul Iacob Putneanul”, sfințită în 2022 și construită în stil ștefanian.