Schitul Cozia Veche – Sfântul Ioan la Piatra, Vâlcea, România
Schitul „Sfântul Ioan la Piatra”, cunoscut și ca Schitul Cozia Veche, este un mic dar valoros locaș de cult, amplasat pe malul lacului de acumulare al Hidrocentralei Turnu, la aproximativ 1 km nord de Mănăstirea Cozia. Atestat documentar în 1601–1602, el ar putea fi mult mai vechi, posibil fondat de Radu I, tatăl lui Mircea cel Bătrân, în secolul XIII–XIV.
În 1657, Patriarhul Macarie al Antiohiei și Paul de Alep au admirat bisericuța, lăudând construcția și viața liniștită a unui pustnic. Biserica a fost renovată și resfințită în 1670 de Mitropolitul Teodosie, primind hramul „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”.
Din păcate, cutremurele din 1802 și 1838 au transformat-o în ruină, iar călugăria a încetat în 1837. În 1986, ruinele au fost salvate înainte de inundarea zonei și reconstruite prin eforturi locale, refăcându-se întregul ansamblu – pictură, catapeteasmă, clopotniță și dotări – sub inițiativa lui Ioan Mihăilă și susținători.
Astăzi, Schitul Cozia Veche este un loc liniștit, unde istoria medievală și credința se împletesc armonios, oferind o oază de reculegere pe Defileul Oltului.