Mănăstirea Războieni, Neamț, România

Mănăstirea Războieni, situată în comuna omonimă din județul Neamț, este un monument istoric și spiritual de o importanță deosebită. Ctitorită în 1496 de Ștefan cel Mare, la 20 de ani după bătălia de la Valea Albă (1476), mănăstirea servește drept mausoleu pentru ostașii moldoveni căzuți în acea luptă. Sub pardoseala bisericii se află osemintele acestora, descoperite în urma săpăturilor arheologice din 1974.

Biserica, cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, este construită în stil gotic cu influențe moldovenești, având ziduri groase de piatră și elemente decorative specifice epocii . În pridvor se află o pisanie în limba slavonă, ce evocă jertfa ostașilor moldoveni.

De-a lungul timpului, mănăstirea a trecut prin diverse transformări, fiind desființată în perioada comunistă și redeschisă în 1990. Astăzi, obștea este formată din aproximativ 30 de maici, care desfășoară activități tradiționale în ateliere de croitorie, sculptură și pictură de icoane.

Mănăstirea Războieni rămâne un simbol al credinței și al jertfei pentru neam, atrăgând anual numeroși pelerini și turiști.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.