Mănăstirea Hadâmbu, Iași, România
Mănăstirea Hadâmbu, situată în satul omonim din comuna Mogoșești, județul Iași, este un lăcaș monahal cu o istorie de peste 350 de ani. Ctitorită în 1659 de boierul grec Iani Hadâmbu, pe un teren dăruit de domnitorul Gheorghe Ghica, mănăstirea a fost construită pe locul unei vechi biserici de lemn din secolul al XV-lea. Biserica originală, cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”, este realizată din piatră brută și înconjurată de ziduri fortificate, având turnuri circulare la colțuri, specifice arhitecturii moldovenești din secolul al XVII-lea.
De-a lungul timpului, mănăstirea a cunoscut perioade de înflorire și decădere, fiind jefuită în 1661 și 1671, închisă în 1863 în urma secularizării averilor mănăstirești și redeschisă în 1990 sub îndrumarea mitropolitului Daniel Ciobotea . Un element deosebit al mănăstirii este icoana Maicii Domnului cu Pruncul, pictată în 1938 de preotul Octavian Zmău, care a fost ferecată în argint și împodobită cu pietre prețioase. Această icoană este considerată făcătoare de minuni, fiind cunoscută pentru lacrimile de mir pe care le-a izvorât începând cu anul 1992.
Astăzi, Mănăstirea Hadâmbu este un important centru de pelerinaj, atrăgând credincioși din întreaga țară, în special cu ocazia hramului din 8 septembrie.